T.S. 11

Redesign of a 1930's multifamily row house in Bonn, Germany. The goal of this work is to create an energy efficient architecture that reduces energy consumption up to 50%. The technical components of the passive house design corresponds with a reorganization of the facades as well as an improved organization of the individual floor plans and their relationship between inside and outside spaces. Passive measures -such as shading and natural ventilation-, as well as active measures -such as solar energy production and rain water recollection-, are combined to reduce the overall energy footprint and to improve living comfort.

Spatial configurations and their expressions on the two main facades are explored with the goal to integrate the new building in its urban context and at the same time to illustrate its cutting edge approach towards building technology. Two interlocked apartments are fit into the available space in such a way that both units have a street level entrance as well as a maximum exposure of views to the nearby river and the iconic medieval castle that dominates the surrounding landscape.

Credits:

A Company (Oliver Schütte, Jean Paul Garnier, Ronald Carvajal, Jose Pablo Gonzalez)

Structural Engineering: Statikbüro Schmitz & Giese (Fritz Giese)

Location: Bonn, Germany

Status: Concept Study

Year: 2008-2009